Advice Articles
- Home
- Advice Articles
- Borstvoeding
- Bewaren en opwarmen van moedermelk
Bewaren en opwarmen van moedermelk

Moedermelk is een apart en uniek levend component, niet steriel en toegankelijk voor handelingen mits er hygiënisch en voorzichtig mee omgegaan wordt. Het afkolven, bewaren en opwarmen van moedermelk vraagt dus om consequente handelingen die duidelijk aan de ouders moeten worden uitgelegd voor een optimaal gebruik.
Regels omtrent het bewaren en opwarmen van moedermelk kunnen variëren van land tot land maar veiligheid en het bewaren van de kwaliteit hebben waar dan ook de prioriteit.
Wat zijn de belangrijkste criteria bij het bewaren van moedermelk?
- De gezondheidstoestand van de baby: de neonatologie-afdeling en de moedermelkbank hanteren strengere normen rondom het afkolven (steriele flessen en kolfonderdelen, wassen van de borsten alvorens de handelingen) en het bewaren van moedermelk. Prematuren en zieke kindjes zijn in vele opzichten kwetsbaarder voor bacteriën waardoor een strenge hygiëne van toepassing is.
- Kolven voor een à terme gezonde baby: dagelijks douchen is de basis van een goede hygiëne maar het is belangrijk dat de moeder haar handen grondig wast vóór het kolven. De kolfonderdelen moeten ook dagelijks gesteriliseerd worden. Na elk gebruik is afspoelen (eerst onder koud water en vervolgens onder warm water) en afdrogen voldoende.
- Afgekolfde moedermelk veilig opbergen: na het kolven zal de melk in een afgesloten bewaarflesje of in speciale bewaarzakjes opgeslagen worden. Let er goed op dat deze vrij van BPA en BPS zijn. Het is handig om de datum en het tijdstip op de bewaarflesjes of bewaarzakjes te zetten. De melk uit verschillende kolfsessies kan bij elkaar gemengd worden mits deze op dezelfde temperatuur is. Let op, als de melk in de vriezer bewaard wordt, mag het bakje of het zakje voor maximaal driekwart gevuld worden.
- Bewaarplaats en omgevingstemperatuur: hoe warmer de omgeving, hoe meer ruimte voor bacteriën om zich te verspreiden. Moedermelk bevat macrofagen die de darmen van de baby beschermen maar hoe langer het bewaard wordt, hoe zwakker de werking van de macrofagen wordt waardoor bacteriën de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Dat is de reden waarom moedermelk langer goed blijft bij 4*C dan bij 20*C. Het is dus aan te raden om de melk in het koudste gedeelte van de koelkast te bewaren en niet in de deur. De koelkast zal minimaal één keer per maand schoongemaakt moeten worden. Hygiëne en kwaliteit voor een optimaal gebruik.
- Bijzonderheden van ingevroren moedermelk: bij extreem koude temperaturen (-18*C) kunnen bacteriën zich niet verder ontwikkelen maar macrofagen breken helaas af. Na het ontdooien zullen deze bijzondere cellen hun beschermende rol verloren hebben waardoor de moedermelk beperkt houdbaar zal zijn. Eenmaal ontdooid zal de melk binnen 24 uur gebruikt moeten worden. Na opwarming zal de melk die na een voeding overblijft, weggegooid moeten worden.
Bewaarinstructies voor moedermelk voor de gezonde à terme baby :
Internationale aanbevelingen van ILCA* en HMBANA*
– verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (19-22*C) : 6 à 10 uur
– verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26*C) : 4 uur
– verse afgekolfde melk in de koelkast (4*C) : 6 à 8 dagen
– in de vriezer (-18*C) : 6 tot 12 maanden
– ontdooide melk in de koelkast : 24 uur
Nog enkele weetjes over moedermelk
- De kleur van moedermelk varieert van doorzichtig tot blauw, groen, wit, grijs tot zelfs roze. Het zegt niets over de voedingswaarde, het zijn de voedingsstoffen die naar buiten komen.
- Afgekolfde moedermelk, en zeker ontdooide moedermelk, kan wat vreemd, zepig of ranzig ruiken en smaken. Dit is normaal en betekent niet dat het bedorven is.
- Vlokjes in de melk zijn meestal vetvlokjes. Door de fles na het opwarmen rustig te roeren, lossen deze weer op. Nooit schudden om de componenten zo intact mogelijk te behouden.
- Geen microgolfoven gebruiken om moedermelk op te warmen maar een pan met warm water (au bain Marie) of een flessenverwarmer
- Wil je melk vervoeren, zorg dan voor een constante temperatuur door gebruik te maken van een thermotas.
Gerelateerde Categorieën
Andere Aanbevelingen
-
Bewaarflesje voor moedermelk
De manier waarop moedermelk wordt bewaard na het afkolven is van vitaal belang. Moedermelk bevat belangrijke... bekijk -
Bewaarzakjes voor moedermelk
De Lansinoh Bewaarzakjes zijn ideaal om afgekolfde moedermelk in de koelkast of vriezer te bewaren. Ze... bekijk