Advice Articles
- Home
- Advice Articles
- Aan de slag
- de “Must-Have” voor een geslaagde borstvoedingsperiode
de “Must-Have” voor een geslaagde borstvoedingsperiode

Aanstaande moeders komen vaak met dezelfde vraag: wat hebben we nodig als we borstvoeding willen geven? Lansinoh heeft een lijstje van de MUST-HAVE gemaakt om je op de weg te helpen:
- Een draagdoek, omdat baby’s zo veel mogelijk lichaamscontact nodig hebben, vooral met de moeder. Het is heel fijn en vertrouwd voor een pasgeborene die zich verder moet ontwikkelen om huid- op- huid aangeboden te krijgen. ‘Kangourou care’ zal ervoor zorgen dat de baby zich veilig voelt en de nieuwe ervaring buiten de baarmoeder plezierig ervaart. Dat contact is niet tot het eerste uur na de geboorte beperkt. Het is belangrijk om het zo vaak mogelijk toe te passen, vooral als je kindje moeite heeft met drinken. Het huid -op huid -contact zal de reflexen en reacties continu stimuleren, waardoor de baby sneller alert zal worden. Daarbij worden zijn temperatuur, hartritme, ademhaling en zijn suikerspiegelgehalte op natuurlijke wijze op peil gehouden. Tijdens het dragen komt ook oxytocine vrij (het ‘gelukshormoon’), dat voor welzijn zorgt voor zowel de drager als voor de baby. Een hormoon dat onmisbaar is om de productie goed op gang te krijgen en te behouden. Aarzel dus niet en draag je kleine onbeperkt.
- Een goede voedingsbeha die voldoende ondersteuning zal bieden zonder de borsten te beklemmen. Jij hebt vast al een verandering gemerkt sinds het begin van de zwangerschap. Bij sommige vrouwen is het al vanaf de tweede maand zichtbaar, terwijl het bij anderen een langzaam proces is. Gemiddeld wordt de cup één à twee keer zo groot, net als de omvang van de buste. Na de geboorte gaat de groei nog even door, vooral tijdens de stuwingdagen rond de derde en vierde dag, maar daarna neemt het langzaam weer af. Op het moment dat het vraag -en- aanbod systeem bereikt is blijft het relatief stabiel en neemt daarna weer af bij het afbouwen van de borstvoeding. Het is wenselijk om een katoenen beha zonder beugel met zachte bandjes en een flexibele rugsluiting aan te schaffen, met een wijde opening bij de cup zodat de baby op zijn gemak kan drinken. Het is beter om zonder beha te slapen, behalve bij hele zware borsten. Draag in plaats daarvan zachte katoenen nachthemdjes, die zitten fijn en prettig. Bijvoorbeeld; als je normaal 75B draagt, zal het tijdens de zwangerschap een 80C/D of 85C/D worden. Een paar dagen na de bevalling kan het nog iets meer worden, maar na ongeveer twee maanden zou dit naar ongeveer een 75c.
- Onze Lanoline zorgt voor een fijn en goed herstel van de tepels, vooral als de baby niet correct aan de borst drinkt. Mocht de pijn tijdens het aanleggen of de voeding aanhouden, dan is het verstandig om een lactatiekundige in te schakelen. Daarnaast zal de Lanoline het herstelproces ondersteunen door het benodige vocht te behouden en het doorademen van de tepel mogelijk te maken. Deze crème is zodanig gepurifeerd dat het er niet afgehaald hoeft te worden als de baby gaat drinken. 99% van de moeders beveelt dit product aan, dus deze Lanoline heeft zijn werking wel bewezen.
- Onze pads Thera pearl 3 in 1 koud/warm zullen verlichting geven tijdens de stuwing en gedurende de eerste weken wanneer de borsten gespannen zijn. Het zal helpen om verstopte melkkanalen en mastitis te voorkomen. En mocht je willen kolven, kan je deze van tevoren warm op de borst leggen, zodat de kliertjes makkelijk opengaan en de opbrengst maximaliseren.
- Onze wegwerpbare pads zijn ultra-absorberend, makkelijk en Gedurende de eerste weken zal je af en toe melk kunnen lekken tussen de voedingen door. Dit is heel normaal aangezien een moeder altijd (mits medische reden) iets meer melk produceert dan wat haar baby werkelijk nodig heeft. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, en zal je zelf geen last hebben van lekkende borsten.
- Kussens om je lekker op bed of op de bank te kunnen nestelen om de baby zo comfortabel mogelijk te kunnen voeden. Het is belangrijk om de rug, schouders en armen niet te veel te belasten zodat je zo lang mogelijk kunt Er bestaan ook speciale voedingskussens, maar de praktijk leert dat deze niet per se nodig zijn. Sommige moeders vinden het heerlijk, (bijvoorbeeld als zij een tweeling of zware baby hebben), anderen zien er het nut niet van in.
- Een ring of armband om je te helpen onthouden welke borst aan de beurt is om te geven. Ooit werden hier veiligheidsspelden voor gebruikt om aan de beha vast te maken. Een praktisch trucje dat dus nog steeds van pas komt.
Wij wensen je heel veel plezier in het geven van borstvoeding, en onthoud vooral dat wij, de professionals, er zijn om je te helpen wanner je problemen ervaart of tegen hindernissen oploopt.
Gerelateerde Categorieën
Andere Aanbevelingen
-
Verzachtende HPA®-Lanolinecrème voor gevoelige of geïrriteerde tepels
Gevoelige tepels komen vaak voor bij het geven van borstvoeding en zijn meestal het gevolg van een verkeerde... bekijk -
Blue Lock® zoogcompressen
Lansinoh’s wegwerp zoogcompressen Blue Lock® zijn ultradun, comfortabel en super absorberend. De... bekijk -
Thera Pearl 3-in-1: de ultieme borsttherapie
TheraPearl’s 3-in-1 Breast Therapy packs zijn ontworpen om ongemakken bij borstvoeding te verhelpen.... bekijk